Perun Machu Picchu – muinainen inkakaupunki Andien vuoristossa

Machu Picchu on muinainen Inkakaupunki joka sijaitsee Perussa, Andien vuoristossa. Siellä sijaitsee kaksi maisemalle merkittävää vuorta, Machu Picchu -vuori sekä Huayna Picchu -vuori (toiselta kirjoitusasultaan Wayna Picchu). Alueella sijaitsee myös Inka-aikaisia raunioita.

Miksi se on nähtävä ja miten toimia turvallisesti reissun aikana? Entä miten saapua paikan päälle?

Machu Picchu, kuvasta näkyy myös ”vuoriston kasvot”
Machu Picchu rauniot sekä Huayna Picchu -vuori

Saapuminen Peruun

Peruun tultaessa lennetään sen pääkaupunkiin Limaan. Yksi vaihtoehdoista on lentää sinne Espanjan kautta.
Liman lentokenttä, eli Jorge Chávez:n kansainvälinen lentokenttä on suhteellisen pieni ja selkeä. Kun lentokoneesta poistuu, on reitti matkatavaroiden luokse helppo löytää. Matkalaukkuhihnan luona on selkeästi esillä lentosi lähtöpiste joka meidän tapauksessa oli Madrid.

Yöpyminen Limassa

Mikäli haluat yöpyä Limassa, on hyvä varata hotelli jo etukäteen internetistä. Esimerkiksi Flying Dog -hostellit tarjoaa kohtuu hyvää majoitusta hyvään hintaan. Heiltä saat varattua myös kuljetuksen lentokentältä hotellille. Muita yöpymismahdollisuuksia löytyy esimerkiksi booking.com sivustolta, jossa voit vertailla eri hotellien hintoja.

Varo missä syöt!

Perun ravintolavalikoima on laaja ja kirjava. Pitkään maassa oleskeleville voi olla mielenkiintoista tutustua pieniin ravintoloihin jotka tekevät kotityylistä paikallista ruokaa. Lyhytaikaisen matkailijan on kuitenkin syytä olla varovainen koska pienien ravintoloiden hygienia Perussa ei yleensä ole hieman korkeatasoisempien ravintoloiden tasolla, joten vatsataudin ja ripulin mahdollisuus on suuri pienissä ravintoloissa syödessä. Tavallista maalaisjärkeä käyttäen erottaa kyllä missä kannattaa syödä.

Salaatin lehtiä ei esimerkiksi kannata syödä, koska joskus ne pestään huonolaatuisella hanavedellä. Kypsennetyt kasvikset ovat turvallisia. Myös  kuorittuna kurkku ja tomaatti ovat syötävissä.

Matka kohti Machu Picchua

Voit matkustaa Cuscoon joko lentäen tai linja-autolla.
Lentäminen on huomattavasti nopeampaa, mutta kalliimpaa kuin linja-autolla kulkeminen.
Kun menet lentäen Cuscoon, voit lentää Limasta samalta lentokentältä jolla saavut Peruun Limaan.
Cuscossa kannattaa yöpyä ennen Machu Picchuun lähtemistä. Hotellin löydät jälleen esimerkiksi booking.com sivustolta.

Cuscosta Machu Picchulle

Bussimatka Ollantaitambo -nimiseen kylään vie noin pari tuntia. Sieltä otetaan juna Aguas Calientes-kylään, jota joskus kutsutaan myös nimellä Machu Picchu -kylä (Pueblo Machu Picchu).

Aseman luota lähtevä juna Ollantaytambossa

Suosittelen yöpymistä Aguas Calientesissa. Sekä itse kylä että sen ympärillä oleva maisema on näkemisen arvoinen.

Aguas calientes -kylästä lähtee aamuisin busseja raunioalueelle Machu Picchulle. Bussijono on yleensä tosi pitkä joten kannattaa varata aikaa jonottamiseen. Jonottaessasi voit vaikka vaihtaa pari sanaa kanssamatkustajien kanssa, jos yhteinen kieli löytyy. Bussia kannattaa lähteä jonottamaan jo ennen auringon nousua, esimerkiksi viideltä.

Aguas Calientes. Oikealla näkyy Machu Picchulle lähtevät bussit

Pääsylippu Machu Picchulle (3x)

Jos olet ottanut matkaoppaan Machu Picchun alueelle, voit mennä oppaan kanssa ja vielä yksiksesi kahdesti. Esimerkiksi ennen opasta kerran yksin, ja oppaan kanssa, sekä oppaan jälkeen vielä kerran, eli yhteensä 3 sisäänkäyntiä alueelle.

Matkalla ei saa kääntyä ja palata takaisin päin, vaan pitää kulkea opastettua reittiä eteenpäin. Reittivaihtoehtoja on kuitenkin jokunen Machu Picchulla.

Huayna Picchu -vuorelle ja muualle opastava kyltti

Huayna Picchu

Machu Picchun alueella oleva Huayna Picchu -vuori joka esiintyy usein ”parhaissa Machu Picchu -kuvissa”, on myös hyvä kävelykohde. Sinne kuitenkin tarvitaan erillinen pääsylupa, joka pitää hankkia viimeistään edellisenä päivänä. Oppaan mukaan sinne menee noin 300 päivässä ylös, ja 299 tulee alas. Liekö sitten totta vai huumoria 😉

Varo varkaita!

Kuten muuallakin matkustaessa, Perussa ja Machu Picchulla ollessa kannattaa varautua taskuvarkaisiin, niihin joita kiinnostaa rahasi, kamerasi ja muu arvokas.

Cusco – Historiallinen pääkaupunki

Cuscon kaupunki (joka voidaan kirjoittaa myös Cuzco) on merkittävä kaupunki Perussa. Sen kaduilla saatat nähdä alpakoita taluttavia perinneasuun pukeutuneita naisia. Plaza de armas -puiston läheisyydessä on paljon nähtävää, kuten myyntikojuja, historiallisia kohteita ja hienoa arkkitehtuuria.

Vesilähde Plaza de Armas -aukiolla Cuscossa.
Alpakka ja perinneasuisia naisia.

Kallis paikka?

Cusco (ja myös Machu Picchu) ovat muuhun peruun nähden suht kalliita paikkoja osittain sen takia että turisteilta voidaan kääriä rahat takataskuun helpommin kuin paikallisilta asukkailta. Jos haluat päästä halvemmalla esimerkiksi ravintolassa, täytyy sinun ottaa paikallisbussi (combi) ja lähteä keskustasta kauemmaksi. Bussikyydin hinta hieman sivumpaan on aina 0,80 solea eli noin 0,22 € suuntaansa (tieto huhtikuulta 2017).

Pakettimatka – valmiiksi liput könttinä

On mahdollista ja jopa suositeltavaa kohteessa ensimmäistä kertaa vierailevalle että ostat matkanjärjestäjältä kaikki pääsy- ja matkaliput yhtenä pakettina. Meidän matka cuscosta machu picchulle, yksi yö Aguas Calientesissa ja matka takaisin Cuscoon maksoi vajaa 500 euroa 2 henkilöltä (huhtikuu 2017)

Nippelitietoa Machu Picchusta

Machu Picchu on oikeastaan vuori jonka vieressä toinen vuori, Huayna Picchu. Rauniot sijaitsevat molempien vuorten välissä.

Sana ”Machu” tarkoittaa ”vanhaa” ja ”Picchu” tarkoittaa ”vuorta” tai ”huippua

Machu Picchu sijaitsee lähellä Cuscon kaupunkia jota kutsutaan Inkavaltakunnan pääkaupungiksi. Matkanpäähän pitääkin matkustaa Cuscon kautta.

Machu picchun korkeus merenpinnasta on noin 2490 m. Huayna Picchu -vuoren huippu on 2693 m korkeudessa.

Inca?

Machu Picchua kutsutaan Inkavaltakunnan pääkaupungiksi. Sana Inka merkitsee tuon kansan lisäksi itseasiassa tuon valtakunnan hallitsijaluokkaa. Ja termi ”Sapa Inca” tarkoittaa ”Ainoa Inka” joka viittaa hallitsijaan.

Vuoristotauti

Machu Picchu on noin 2430 metrin korkeudessa meren pinnasta. Sinne matkustava voi potea vuoristotautia. Joillekin voi tulla pahempia oireita, mutta yleensä oireita ovat esimerkiksi päänsärky, nopea hengästyminen, sydämen lyöntitahdin nopeutuminen ym. Voi myös ilmetä unettomuutta.
Hyvä puoli tuossa on että mentäessä Machu Picchuun Cuson kautta voit jo tottua vuoristossa olemiseen, sillä Cusco on korkeammalla kuin Machu Picchu, eli noin 3400 metriä korkealla merenpinnasta. Joten mikäli podet matkan aikana vuoristotautia, alkaa se jo Cuscossa 🙂

Vuoristotautiin on saatavissa lääke joka otetaan ennen matkaa. (korkeuspilleri eli ”pastilla para altura”)

Muut kohteet sekä vaihtoehdot Machu Picchulle

Mikäli haluat vaihtoehdon tai lisäkohteen Machu Picchulle, suosittelen käymään muun muassa seuraavissa kohteissa:

Machu Pitumarka

Tämä ”pienois Machu Picchu” sijaitsee Sicuanin kaupungista jonkun matkaa sivuun.

Machu Pitumarka
Machu Pitumarka -rauniot lähellä Sicuania, n. 100km Cuscosta kaakkoon

Puente Colgante eli riippusilta Pitumarcan kylässä pääaukion lähellä.

Puente Colgante - Riippusilta - Pitumarca
Puente Colgante – Riippusilta – Pitumarca

7 värin vuori

Montaña Arco Iris (sateenkaarivuori) tai Rainbow Mountains on myös mahtava kohde kuulemani mukaan. Emme ehtineet kuitenkaan käymään siellä. Suositus kuitenkin on lähteä sinne jo aikaisin aamusta. Kävelyvaihtoehdon lisäksi on myös vuokrattavissa hevonen reissua varten.

Choquequirao

Tämä vielä vähemmän tunnettu kohde on vaivan arvoinen kuulemani mukaan. Sinne ei mene vielä tietä eikä junaa, mutta sinne voi kävellä esimerkiksi 2 päivän kävelyreitin.
 
On sanottu, että tämä paikka olisi kauniimpi ja parempi nähtävyys kuin Machu Picchu, mutta sinne pääsemiseen täytyy nähdä vaivaa.

Machu Picchu – plussat ja miinukset

Plussat:
+ Kaunis maisema
+ Ihana luontokokemus

Miinukset:
– Paljon turisteja
– Suht paljon nousua ja kävelyä joten huonojalkaiselle ei sovellu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *