Omatoimiloman suunnittelu – Mitä ottaa huomioon?

Mitä ottaa huomioon lomamatkaa suunnitellessa? Mistä löytää sopivan hotellin ja halvat lennot? Mitkä paikat ovat suosittuja lomakohteita? Entä missä käydä jos haluaa välttää turistirysiä?

Ai että on mukava selailla matkoja matkatoimiston sivuilta. Matkojen hinnat ovat kuitenkin monesti suolaisia.

Tilaa lennot ja hotelli omatoimisesti

Jos haluat säästää matkakuluissa, kannattaa suunnitella matka mahdollisimman pitkälle itse ja hyvissä ajoin. Matkan omatoimisuunnittelu ei välttämättä ole kuitenkaan niin vaikeaa kuin se saattaa kuulostaa.

Lentojen ja hotellin varaamiseen on monia keinoja. Jotkut varaavat suoraan lentoyhtiöltä lennot ja hotellilta huoneen, mutta mistä tiedät että olet valinnut halvimman tai parhaan?

Internetissä on useita sivustoja joilla voit löytää lentoja ja hotellihuoneita eri tahoilta, kaikki samalta sivustolta. Suosittelen tällaisten sivusotjen käyttöä, koska niiden avulla säästät aikaa ja varoja.

Lennon varaaminen ja välilaskut

Lentoja varatessa on hyvä ottaa huomioon se, haluatko löytää suoran lennon, vai kenties säästää hieman kauttalennolla.

Monilla hakusivustoilla on valittavana vaihtoehto sille jos haluat löytää pelkkiä suoria lentoja.

Kauttalentojen välilaskujen vaihtoajat vaihtelevat suurestikin. Eli jos lennät vaikkapa Teneriffalle Helsingistä, ja sinulla on välilasku Frankfurtissa, hakusivustot näyttävät sinulle ajan jonka vietät välilaskukohteessa.

Pitkä odotusaika ei välttämättä aina ole huono asia. Jos sinulla on vaikkapa 8 tunntia seuraavaan lentoon, mikset lähtisi kiertämään paikallisia nähtävyyksiä välilaskukohteessa? Huomioithan kuitenkin se, että ehdit seuraavalle lennolle ajoissa. Joten sinulla on 8 tunin välilaskutilanteessa ehkä 5-6 tuntia aikaa vietettävänä välilaskukohteessa.

Hyviä matkakohteita omatoimilomalle

Omatoimiloman ideahan monesti on juurikin säästäminen kuluissa. Siksi onkin hyvä määritellä muutama asia ennen loman varaamista. Tässä muutama esimerkki:

 • Haluatko luksushotellin, vai riittääkö kahden tähden hotelli?
 • Pitääkö kohteen olla tunnetussa turistikohteessa vai haluatko sukeltaa kulttuurimatkalle tuntemattomaan?
 • Etsitkö kaupunkikohdetta vai haluatko luonnon helmaan?

Jos haluat suosittuun turistikohteeseen, voit löytää niitä matkatoimistojen sivuilta. Se ei kuitenkaan välttämättä merkitse että sinun on ostettava ne matkatoimistolta. Voit silti tehdä omatoimiloman, hankkia lennot ja majoituksen erikseen.

Muutama esimerkkikohde lomalle

Monipuolista toimintaa, luontoa ja kaupunkia

 • Teneriffa ei ole pelkkää turistirysää, kaupunkia ja hiekkarantaa.
  Yksi suosittelemistani kohteitsta Teneriffalla on Masca, joka on pieni vuoristokylä saaren länsipuolella. Mascasta lähtee patikkapolku alas vuoren rinnettä meren rannalle. Sieltä voit ottaa vaikkapa venekyydin Los Gigantesiin.
  Laskeutuminen Mascan kylästä rannalle kestää kävellen noin 4 tuntia.
  Teneriffalla on myös monia muita patikkareittejä. Teneriffan bussilinjat ovat loistava keino kiertää kaupungista toiseen. Lue tästä Teneriffaa koskeva artikkelini.
 • Lago d’Iseo, Lago d’Idro ja Lago di Garda (Italia) ovat järviä Italian pohjoisosassa. Kylät järven ympärillä ovat jo nähtävyys. Niiten lähistöllä on myös hyviä patikkareittejä.
  Gardajärven (Lago di Garda) lähellä on myös Gardaland LEGOLAND vesipuisto.

Kaupunkiloma

 • Riika (Latvia) on mukava kaupunkikohde. Ratikkalinjat ja bussilinjat toimivat hyvin ja englannin kielellä pärjää.
 • Tukholma (Ruotsi) on myös kiva kohde kaupunkilomaa haaveilevalle. Sinne pääsee lentäen ja myös autolautalla.
  Itse kävin pienellä porukalla siellä vuonna 2023 ja pidin suuresti hieman kaupungista länteen päin sijatsevasta Ängby Camping -leirintäalueesta. Majoituimme siellä ja matkasimme päivittäin metrolla keskustaan jossa oli paljon nähtävää. 

Kaukomatka

 • Cusco ja Machu Picchu (Peru) on yksi lempikohteistani. Tämä Etelä-Amerikan kohde on turistien suosima, mutta siellä on kiva käydä. Machu Picchun Inka-aikaiset rauniot ovat hyvä kohde. Periaatteena Etelä-Amerikassa on, että jos pysyttelet turistialueella, pärjäät englannin kielellä. Siitä sivumpaan mentäessä tarvit joko luovuutta tai espanjaa. Lue tästä Machu Picchua koskeva artikkelini.
 • Thaimaa on monien suosima kohde. Siellä löydät rantakohteita, kaupunkikohteita, ostospaikkoja, luontoa ja paljon muuta!

Pakkaa viisaasti

Pakkaustyyli riippuu pitkälti matkan luonteesta. Pienelle viikonloppumatkalle ei välttämättä tarvitse pakata kovin paljoa vaihtovaatteita. Mahtuisiko koko matkatavaramäärä käsimatkatavaraan?

Turvallisuus matkalla

Yksi hyvin tärkeä seikka matkustaessasi ulkomaille on tietää onko kohdemaa turvallinen. Yksi hyvä paikka selvittää kohdemaan turvallisuus on ulkoministeriön matkustustiedotteet -sivusto.

Turvallisiksi määritellyissä maissa ja kohteissa on kuitenkin syytä olla varuillaan taskuvarkaiden takia.

Paikallinen kulttuuri - edut ja haitat

Hyödyistä voisi sanoa sen että jos olet seikkailija, varmasti pidät siitä että voit nähdä paikallisen kulttuurin vivahteita ja tutustua johonkin aivan uuteen erilaiseen jota et koe kotimaassa. Eri kulttuureihin tutustuminen avartaa näkökantaasi, saat ideoita muun muassa päivittäiseen arkeen.

Kiinnostaako sinua uuden kielen opiskelu? Sukella siis sitä puhuvien ihmisten kulttuuriin myös!

Saat varmasti ikimuistoisia kokemuksia! Älä siis epäröi uuteen kulttuuriin tutustumista. Ei se purematta niele 😉

Haittapuolina jotkut kokevat sen kun kaikki saattaa olla niin erilaista lomakohteessa. Tämä voi aiheuttaa stressiä ja painetta matkalla. Myös kielimuuri voi olla joillekin este jo matkaa suunnitellessa. Matkallakin voit tulla väärinymmärretyksi.

Turvallisuus ja terveysasiat saattavat huolestuttaa.

Joten jos epäröit niin ota asioista selvää etukäteen niin voit pienentää omaa haittapuolien listaa matkakohteestasi. Lue toisten matkustajien kokemuksia internetistä tai matkailualan lehdistä.

Valokuvaus matkalla

Mitä voisit kuvata matkan aikana? Periaatteessa mitä tahansa mitä haluat muistaa matkasi jälkeen. Kuvaa maisemia, auringonlaskua, ihmisiä, uusia tuttavia, ruokaa, arkkitehtuuria, katutaidetta, seinämaalauksia, katuesityksiä ja muuta taidetta, julkisen liikenteen välineitä ja takseja, mitä tahansa koet mielenkiintoiseksi tai kauniiksi. Anna mielikuvituksesi lentää kuvatessa!

Varo kuitenkin varkaita. Varsinkin jos kannat mukanasi hieman arvokkaampaa kalustoa kuten järjestelmäkameraa, on matkalla syytä olla varovainen varkaiden suhteen.

Entä jos ei ole kielitaitoa?

Tietysti yksi vaihtoehto kielitaidon kartuttamiseen on opiskelu ennen matkaa. Mutta entä jos et ehdi kartuttaa kielitaitoasi ennen matkaa?

Monessa turistikohteessa osataan englantia. Joissakin suomalaisten suosimissa kohteissa pärjää jonkin verran myös jopa suomen kielellä, kuten Fuengirolassa.

Google-kääntäjä on kuitenkin loistava apukeino mikäli oma kielitaito ei riitä. Sen saa asennettua Android-puhelimiin ilmaiseksi Play-kaupasta. Google-kääntäjään voi ladata offline-tilaan etukäteen kieliä, jolloin niiden käyttämiseen ei tarvitse internet-yhteyttä. Mikäli kuitenkin haluat käyttää puhetunnistustoimintoa, on hyvä olla internet-yhteys.

Internet-yhteys

EU- ja ETA-alueella euroopassa monella suomalaisella puhelinliittymällä voi käyttää internetiä suhteellisenkin paljon ilman lisämaksua. Esimerkiksi Telian sivujen mukaan heidän suosituimpiin liittymiinsä ”sisältyy vähintään 25 Gt/kk netin käyttöä EU- ja ETA-maissa – saman verran kuin keskivertosuomalainen käyttää nettiä kuukaudessa”, joten voit suhteellisen huoletta käyttää internetiä pieniin tarpeisiin myös EU- ja ETA-alueella.

Monissa maissa on myynnissä myös prepaid-liittymiä joilla voit käyttää puhelinta ja internetiä paikallisessa verkossa. Kannattaa kuitenkin kysyä paikallisesta liikkeestä apuja siihen, miten datapaketti kytketään päälle.

Mitä tehdä omatoimilomalla?

Se, mitä tehdä lomalla, riippuu paljolti kiinnostuksen kohteistasi. Oletko auringon ottaja, uimari, patikoija, kaupungissa kävelijä, sukeltaja, tai jotakin muuta…

Esimerkiksi etelän saarilla (Kanarian saaret mukaan lukien) on mahdollisuus lähteä sukellusreissulle joko rannasta tai veneestä. Kanarian saarilla näkyy monesti liikkeitä joissa lukee ”buceo” tai ”diving” jotka ovat sukelluksen espanjan- ja englanninkieliset sanat.

Patikointireittejä löytyy vaikkapa Wikiloc sivustolta.

Omatoimiloma - Plussat ja miinukset

Omatoimiloman plussat:
+ Parempi vapaus valita itse missä olet ja mitä teet.
+ Yleensä halvempi kuin patkettiloma.
+ Seikkailun makua

Omatoimiloman miinukset:
– Jäät paitsi osasta järjestetyistä valmiista tapahtumista ja tekemisistä (mutta voit silti järjestää itse jotakin vastaavaa)
– Järjestämisen huoli (tosin pieni huoli, jota valmismatkoilla ei ole)
– Omatoimilomalla joudut kaikki matkat itse järjestelemään, toisin kuin valmismatkalla jolla sinut haetaan suoraan lentokentältä hotellille yleensä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *